Happiness at Work

Geluk. Het is een van de meest besproken thema’s van dit moment. In de zoektocht naar (werk)geluk horen we vele vragen. Wat is geluk? Wat is het verschil tussen plezier en geluk? En, hoe creëer ik een gelukkige organisatie? Tijdens ons Inspiration Event afgelopen week gaven wereldwijd geluksambassadeur Leo Bormans en visionair Herman Toch antwoorden op deze vragen. De belangrijkste conclusies? Geluk is maakbaar, is nooit materialistisch (ook niet arbeidsvoorwaardelijk) en het ‘ zachte’ geluk zorgt voor ‘harde’  resultaten.

Toch zien we in de uitzendbranche dat Happiness at Work nog een onbekend terrein is. De traditionele benadering zorgt ervoor dat thema’s als werkgeluk en sociale innovatie nog weinig aandacht krijgen. Nog te vaak zijn uitzendkrachten ‘nummers’ of ‘functietitels’. Is werkgeluk zweverig en levert het te weinig resultaat op. Dat is eeuwig zonde. Echte aandacht voor Happiness at work zorgt ervoor dat het onbenutte potentieel volledig tot wasdom komt. Happiness at Work als de sleutel voor succesvolle organisaties.

Waarom?

 In onze dagelijkse praktijk en uit onderzoek van o.a. Leo Bormans blijkt dat Happiness at Work zorgt voor de volgende duurzame, positieve resultaten & veranderingen:
1. Medewerkers zijn gelukkiger op het werk
2. Medewerkers blijven langer werkzaam bij een werkgever
3. Medewerkers zijn productiever & voelen meer verantwoordelijkheid
4. Medewerkers zijn innovatiever (er zijn legio voorbeelden waar uitzendkrachten met praktische innovaties zorgen voor besparingen van tienduizenden euro’s)

Sociale innovatie

Het creëren van gelukkige organisaties kent geen standaard werkwijze. Het belangrijkste is dat werkgeluk verankerd moet zijn in de gehele organisatie. Toch zijn er een aantal elementen die fundamenteel bijdragen aan werkgeluk. De oorsprong daarvan ligt in onderzoek naar sociale innovatie, door o.a. Henk Volberda. Daaruit blijkt dat 77% van succesvolle innovaties bepaald wordt door sociale innovatie en slechts 23% door technologische innovaties. Sociale innovaties zijn bovendien zeer moeilijk te kopiëren.

Sociale innovatie, en daarmee de eerste stappen naar werkgeluk, ontstaat door het ontwikkelen van:

1. Nieuwe managementvaardigheden (dynamisch managen)
2. Hanteren van innovatieve organisatievormen (flexibel organiseren)
3. Realiseren van hoogwaardige arbeidsrelaties (slimmer werken)
4. Samenwerken met externe partijen (co-creatie)

Benieuwd naar de volgende stappen richting werkgeluk? We kijken graag samen met uw organisatie hoe we kunnen bouwen aan een gelukkige organisatie. In de tussentijd raden we u van harte aan om Innovatie 3.0 (Henk Volberda e.a.) en The World Book of Happiness (Leo Bormans) te lezen.