Het wordt nooit meer weekend

“Waarom zou ik als klant moeten wachten tot maandag als ik zaterdagavond online een product bestel?". Immers, 14,3% van je tijd in je leven is een zondag. Als antwoord op die vraag (zou die 3 jaar geleden ook al gesteld zijn?) draaide PostNL vanaf afgelopen zomer succesvol een pilot met onder meer Coolblue en Mycom. De succesvolle reacties zorgden ervoor dat bezorging op zondag inmiddels een feit is. De komende maanden zullen de andere grote webwinkels ongetwijfeld volgen.

Ongeduld of nieuwe realiteit?

Zijn consumenten nou zo ongeduldig of is het de nieuwe realiteit die de bezorging op zondag mogelijk maakt? Het antwoord zal waarschijnlijk ergens in het midden liggen. Interessanter is het om te kijken welke impact deze ontwikkelingen hebben in de dagelijkse praktijk van werk. Een conclusie kunnen we in ieder geval al trekken: het wordt nooit meer weekend.

Ideale werkweek samenstellen

Met In Person zien we in de dagelijkse praktijk positieve effecten ontstaan. 24/7 geeft mensen steeds meer ruimte om hun ideale werkweek in te vullen. Waar sommige mensen er niet aan moeten denken om op zondag te werken (een feestje op zaterdag heeft voor veel jonge mensen toch nog de voorkeur;) ) zijn er genoeg andere mensen die zweren bij het werken in het weekend. Zo zorgt een innovatie in E-commerce uiteindelijk voor positieve effecten én voor voor mooie vragen.

Nieuwe dynamiek op arbeidsmarkt

De just-in-time processen van bedrijven als PostNL vragen om een nieuwe dynamiek in de arbeidsmarkt. Op zaterdag om 23:59 uur bestellen en op zondag thuisbezorgd krijgen betekent dat logistieke processen 24/7 doorgaan.
Hoe gek dat op het eerste oogpunt ook lijkt, de nieuwe mindset die het vraagt heeft voor de arbeidsmarkt een positief effect. De gemiddelde werkweek waarbij mensen om vrijdag om 17 uur weekend vierden is in onze branche al lang achterhaalt. De vraag is hoelang het duurt voordat ook in andere branches 24/7 de standaard wordt. Wanneer kun je op zondagavond bij je gemeente snel een nieuw rijbewijs aanvragen? Na een avonddienst die eindigt om 02.00 uur nog even boodschappen doen? Bij Walmart in de VS kan het 24/7.

Waar jij nu ongetwijfeld op vrijdagmiddag met collega’s de week afsluit, kan dat over een aantal jaren maar zo op dinsdagmiddag zijn.   

Highlights

  • Naar 24/7 bezorging
  • Zorgt voor nieuwe dynamiek arbeidsmarkt
  • Met postieve effecten...